Site Canvas

Λαγός Χρώματα
Λ. Κύπρου 170-Αργυρούπολη
τηλ: 2109645701
web: -


facebook-link

Χρωματοπωλείο στην Αργυρούπολη | Χρώματα Λαγός


Υπηρεσίες


ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ


   Τα χρώματα επηρεάζουν την ψυχολογία του ανθρώπου και κατ’ επέκταση την φυσική του κατάσταση. Ουσιαστικά δεν είναι το σώμα που «ζητά» τα χρώματα, αλλά ο νους. Οι γιατροί και οι ψυχολόγοι συμφωνούν πως οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία και τον νου ενός ανθρώπου, μπορεί να επηρεάσει και την φυσική του κατάσταση.


   Δεν είναι λίγα τα πειράματα που έχουν γίνει και γίνονται σχετικά με το τι επιρροή έχουν τα χρώματα στον άνθρωπο. Έχει παρατηρηθεί για παράδειγμα, ότι οι άνθρωποι που περιβάλλονται συνέχεια από ζωηρά και φωτεινά χρώματα, χαίρουν καλλίτερης φυσικής κατάστασης και ψυχικής ηρεμίας από εκείνους που περιβάλλονται από σκούρα και μουντά χρώματα. Πειράματα σε επαγγελματικούς χώρους έχουν αποδείξει ότι οι εργαζόμενοι αποδίδουν καλλίτερα σε ένα φωτεινό χώρο με ευχάριστα χρώματα, παρά σε ένα σκοτεινό με μουντά χρώματα. Στο ίδιο πείραμα έχει αποδειχτεί ότι οι επαγγελματικές σχέσεις και η διάθεση των εργαζομένων είναι καλλίτερη στην πρώτη περίπτωση και καθόλου καλή στην δεύτερη.


   Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι ο άνθρωπος επιλέγει να διακοσμήσει τον χώρο του ή να ντυθεί με τα χρώματα που εναρμονίζονται τέλεια στην κατάστασή του. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που πάσχει από κατάθλιψη θα προτιμήσει τα σκούρα χρώματα, ενώ παρατηρούμε στα παιδιά (που σε γενικές γραμμές είναι χαρούμενα και υγιή) και στους ευτυχισμένους ανθρώπους την προτίμησή τους στα ζωηρά και φωτεινά χρώματα. Σίγουρα θα έχετε ακούσει για την μέθοδο των παιδοψυχολόγων που δίνουν στα παιδιά να ζωγραφίσουν και στην συνέχεια μελετούν τα χρώματα που έχει επιλέξει το παιδί για να ζωγραφίσει.


   Μια άλλη παρατήρηση είναι ότι μερικές φορές ο άνθρωπος ενστικτωδώς επιλέγει τα χρώματα που έχει ανάγκη. Παρατηρούμε δηλαδή για παράδειγμα έναν άνθρωπο που πάσχει από ημικρανίες ή και από έντονες συναισθηματικές εξάρσεις, μια προτίμηση στο γαλάζιο χρώμα. Το γαλάζιο είναι ένα χρώμα που ηρεμεί και ο άνθρωπος που έχει την ανάγκη του, ασυναίσθητα το προτιμά.


   Τα χρώματα λοιπόν μπορούν να βοηθήσουν την ψυχολογική και σωματική μας κατάσταση, αλλά οπωσδήποτε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό.


Πως χαρακτηρίζει τους ανθρώπους η ψυχολογία, βάση των χρωμάτων που προτιμούν και που αποφεύγουν:


Πως επηρεάζουν τα χρώματα το φυσικό σώμα και την ψυχολογία του ανθρώπου:


Λευκό


Εκφράζει την αγνότητα, την αθωότητα και φέρνει στο νου εικόνες νεότητας και αφέλειας.
Θεωρείται σκληρό χρώμα, και μπορεί να αποδειχθεί κουραστικό και αδιάφορο, αποτελεί όμως την βάση για άπειρους συνδυασμούς.
Για την κουζίνα και το λουτρό το λευκό χρώμα είναι ακαταμάχητο και αξεπέραστα διαχρονικό.
Αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά χρωματικά ηρεμιστικά της ψυχής και του μυαλού.
Επιλογή από ανθρώπους με δυναμισμό και διορατικότητα.
Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από: αθωότητα, αγνότητα, καθαρότητα, νεότητα, αλήθεια, απλότητα, ανυπαρξία, μοναδικότητα. Για μερικές κουλτούρες, το λευκό είναι το χρώμα του θανάτου και του πένθους.
Άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από: περισσότερο ενδιαφέρον για τον ρεαλισμό, αρνούνται να αποδεχτούν ότι δεν μπορεί να εξηγήσει η λογική. Γνωρίζουν και αποδέχονται τα ελαττώματά τους, αλλά δεν επιθυμούν να τα διορθώσουν.


Κίτρινο


Το κίτρινο βοηθά στην οργάνωση και την αισιοδοξία. Κρατά τον θεατή σε εγρήγορση και πνευματική διαύγεια.
Ενδείκνυται για χώρους αφιερωμένους στις πνευματικές αναζητήσεις, προσοχή στην έκταση των επιφανειών.
Είναι το χρώμα της επιτυχίας και ισχυρής προσωπικότητας.
Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από: ζωντάνια, ενεργητικότητα, ευτυχία, περιέργεια, εναλλαγή, προσαρμοστικότητα, ευελιξία, πρόοδο, διασκέδαση, επικοινωνία.
Άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από: απογοητεύονται εύκολα, προσπαθούν να εξηγήσουν τα συναισθήματα με την λογική, δεν αποκλείεται να αδιαφορούν για την φιλοσοφία και την γνώση σε βάθος.
Θεραπεία: Διεγείρει τα κύτταρα του νου και το νευρικό σύστημα, ενεργοποιεί τους μυς, επιταχύνει την διαδικασία της πέψης και της αφομοίωσης. Το σκούρο κίτρινο απαλύνει τους νευρικούς πόνους.
Ψυχολογία: Ενεργοποιεί και εμψυχώνει ανθρώπους με μελαγχολία ή κατάθλιψη, προσφέρει κέφι για ζωή και δουλειά


Πορτοκαλί


Συνδυάζει τις ευεργετικές ιδιότητες του κόκκινου και του κίτρινου και βοηθάει να απελευθερώσετε τα συναισθήματά σας.
Είναι ιδανικό για την καταπολέμηση της κατάθλιψης, την καλλιέργεια του χιούμορ και την ανάπτυξη της παρέας.
Αρέσει σε δυναμικούς, ικανούς και σχετικά ανυπόμονους ανθρώπους που είναι γεμάτοι ενέργεια.
Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από: διασκέδαση, άνεση, αφθονία, απόλαυση, θέρμη, κοινωνικότητα, δυναμισμό, ανεξαρτησία.
Άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από: υλισμό, ανεκτικότητα, είναι πιθανό να έχουν καταπιεσμένα σεξουαλικά συναισθήματα ή άλλα συναισθήματα σχετικά με την απόλαυση της ζωής.
Θεραπεία: Διεγείρει τους πνεύμονες, την αναπνοή και την πέψη, αυξάνει την λειτουργία του θυρεοειδή, ανακουφίζει κράμπες και νευρικούς σπασμούς, αυξάνει την παραγωγή μητρικού γάλακτος.
Ψυχολογία: Διεγείρει την δημιουργική σκέψη και τον ενθουσιασμό.


Κόκκινο


Έχει διεγερτικές ιδιότητες και ταιριάζει σε χώρους με έντονη δραστηριότητα όπως το καθιστικό.
Η μεγάλη έκτασή του όμως μπορεί να προκαλέσει νεύρα και ανησυχία.
Προτιμήστε πιο απαλές αποχρώσεις του όπως το καρπουζί ή την τερακότα.
Το επιλέγουν οι φιλόδοξοι , παρορμητικοί και ενεργητικοί άνθρωποι. Συνήθως στοχεύουν ψηλά και είναι καλοί σε ηγετικούς ρόλους.
Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από: πάθος, σεξουαλικότητα, ενεργητικότητα, αυθορμητισμό, διέγερση, επιθετικότητα, δύναμη, κίνδυνο, φιλοδοξία, επαναστατικότητα.
Άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από: υπερβολική ενεργητικότητα και αυθορμητισμό, κυκλοθυμία, εγωκεντρισμό, ή να έχουν έντονο πρόβλημα να συναναστραφούν με ανθρώπους που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Δεν αποκλείεται να έχουν φοβίες που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αντιμετωπίσουν και να απορρίπτουν την ίδια τους την δυναμικότητα.
Θεραπεία: Προσφέρει αίσθηση ζεστασιάς και ενεργητικότητας γι αυτό είναι καλό ενάντια κοπώσεων και κρυολογημάτων. Ενεργοποιεί την καρδιά και το κυκλοφοριακό, βοηθά ενάντια στην υπόταση. Ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις, διεγείρει την ωορρηξία και την εμμηνόρροια. Δεν είναι καθόλου καλό ενάντια στον καρκίνο, μιας και αυξάνει την ανάπτυξη κυττάρων!
Ψυχολογία: Αυξάνει την σεξουαλικότητα, το πάθος και την δημιουργικότητα. Μπορεί όμως να προκαλέσει και βίαια συναισθήματα.


Φούξια


Προκαλεί ευεξία και έχει σαν αποτέλεσμα στον θεατή να του φτιάχνει άμεσα την διάθεση.
Απαιτεί επίσης έντονους συνδυασμούς άλλων χρωμάτων και έχει μοναδική εικαστική αξία.
Αν συνδυαστεί με άλλα θερμά χρώματα όπως πορτοκαλί και κόκκινο δημιουργεί ένα περιβάλλον ιδανικό για την άσκηση του σώματος.
Είναι η προσωποποίηση της χαράς και της μοναδικότητας και το προτιμούν οι άνθρωποι που θέλουν να ξεχωρίσουν.
Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από: αυτογνωσία, δυνατά μα και ελεγχόμενα πάθη και συναισθήματα, τόλμη, φιλοδοξία.
Άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από: αδιαλλαξία ή/και έντονα αρνητικά συναισθήματα όπως ζήλια. Δεν αποκλείεται να δυσκολεύονται να εκφράσουν τα βαθιά τους συναισθήματα.
Θεραπεία: Ενεργοποιεί την αδρεναλίνη και την καρδιά.
Ψυχολογία: Προσφέρει αίσθηση χρησιμότητας και αγάπης για την ζωή.


Ροζ


Έχει χαλαρωτικές ιδιότητες και το κάνουν ιδανικό για κρεβατοκάμαρες και παιδικά δωμάτια.
Επίσης είναι κατάλληλο για λουτρά. Η αντανάκλασή του κάνει το δέρμα να φαίνεται υγιές.
Αναδεικνύεται με θερμό τεχνητό φώς και μπορεί να δώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα μαζί με πολλά αλλά χρώματα.
Η επιλογή της ευάλωτης προσωπικότητας που έχει ανάγκη την αναγνώριση των συνανθρώπων.
Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από: θηλυκότητα, τρυφερότητα, αθωότητα, νεότητα.
Άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από: δυσκολία να συμβιβαστούν με την θηλυκή τους πλευρά και να εκφράσουν συναισθήματα τρυφερότητας.
Θεραπεία: Προσφέρει ζωτικότητα σε όλα τα όργανα.
Ψυχολογία: Θεραπεύει την λύπη και το πένθος, βοηθά να συνειδητοποιήσουμε τα συναισθήματά μας.


Πράσινο


Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από: ειρήνη, ανάπαυση, ελπίδα, άνεση, θαλπωρή, γαλουχία, αρμονία.
Άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από: προτίμηση στην ανεξαρτησία και την αυτοβελτίωση παρά στην αφοσίωση και την οικογενειακή ζωή. Είναι άνθρωποι που δεν μπορούν να ανοιχτούν και να δοθούν ολοκληρωτικά σε έναν άλλο άνθρωπο.
Βοηθά στην ψυχική ηρεμία και γαλήνη.
Είναι αναζωογονητικό και καταπραΰνει τις εντάσεις.
Θεωρείται το χρώμα της ελπίδας και της αισιοδοξίας.
Είναι κατάλληλο για όλα τα δωμάτια και αποπνέει την αίσθηση της φιλοξενίας και χαράς.
Το επιλέγουν οι παρατηρητικοί άνθρωποι, συνήθως δεν είναι οπαδοί της δράσης, αλλά έχουν ανθρωπιστικό πνεύμα.
Θεραπεία: Ηρεμεί την καρδιά, το στομάχι, το συκώτι και τα νεφρά, βοηθά στην εξισορρόπηση ορμονικών διαταραχών, πέψης, χολής, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενδυναμώνει το νευρικό σύστημα και τα οστά.
Ψυχολογία: Προσφέρει συναισθηματική και ψυχολογική αρμονία, βοηθά την εσωτερική γαλήνη.


Τιρκουάζ


Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από: εσωστρέφεια, αναγέννηση, καινοτομία, πρόοδο, ανθρωπιά, απέχθεια στους περιορισμούς.
Άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από: αναζήτηση για σταθερότητα και ασφάλεια, κυρίως μέσα από την οικογένεια. Διστάζουν να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο.
Θεραπεία: Τονώνει γενικά όλα τα ζωτικά όργανα αλλά κυρίως το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ψυχολογία: Αυξάνει την διαίσθηση και την συναισθηματική ευαισθησία, χαλαρώνει από το στρες.


Μπλε


Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από: ψυχραιμία, ονειροπόληση, ειρήνη, ανάπαυση, αφοσίωση, οργάνωση, λογική, νοσταλγία, αλήθεια. Το σκούρο μπλε χαρακτηρίζει μελαγχολία.
Άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από: πειθαρχία και εργατικότητα. Έχουν αποφασίσει το τι θέλουν από την ζωή τους και αρνούνται να αποκλίνουν από αυτόν τους τον στόχο έστω και στο ελάχιστο.
Στην χρωματοθεραπεία οι ευεργετικές του ιδιότητες βοηθούν στην μείωση του πόνου και την καταστολή της ανησυχίας.
Βοηθά στην επικοινωνία και στην δημιουργικότητα.
Είναι ιδανικό για χώρους γραφείων και δημοσίων σχέσεων.
Προσφέρει περιβάλλον για έναν βαθύ και ήσυχο ύπνο.
Εκφράζει την δημιουργικότητα την ευαισθησία και την αχαλίνωτη φαντασία. Όταν αναμιχθεί με ελάχιστο κίτρινο και λευκό αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα χρώματα για τον θεατή.
Θεραπεία: Το μπλε είναι «ψυχρό» χρώμα, έτσι, βοηθά ενάντια σε φλεγμονές, ρευματισμούς, πυρετό, υπέρταση, αιμορραγίες, πονοκεφάλους, φαγούρες και ερεθισμούς του δέρματος.
Ψυχολογία: Ηρεμεί συναισθήματα οργής, επιθετικότητας, υστερίας, επιφέρει συναισθηματική γαλήνη.


Βιολετί & Μοβ


Βοηθά στην καταπολέμηση φόβων και εμμονών.
Συμβάλει στην ψυχική και πνευματική  ισορροπία.
Είναι καλλιτεχνικό χρώμα και αποτελεί ασφαλή επιλογή για εικαστικές εφαρμογές θεατρικού περιεχομένου γιατί έχει την ιδιότητα να μεταβάλλεται χρωματικά ανάλογα με τον φωτισμό περισσότερο από κάθε άλλο χρώμα.
Το προτιμούν οι ευαίσθητοι και ευάλωτοι άνθρωποι με μεταφυσικές ανησυχίες.
Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από: πνευματικότητα, εσωτερισμό, θρησκεία, μυστήριο, ηθική, αυτοθυσία. Οι σκούρες αποχρώσεις χαρακτηρίζουν κατάθλιψη και πένθος.
Άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από: σοβαρότητα ίσως και κυνισμό, απόρριψη σε οτιδήποτε δεν εξηγείται επιστημονικά και λογικά. Παρατηρείται μια εντυπωσιακή απουσία ονείρων και ρομαντισμού.
Θεραπεία: Καταπολεμά την ταχυπαλμία, διεγείρει την σπλήνα και τα λευκά αιμοσφαίρια, μειώνει ευαισθησία στον πόνο, βοηθά την αποτοξίνωση.
Ψυχολογία: Βοηθά ενάντια στην μελαγχολία, την υστερία, τις παραισθήσεις, την εξάρτηση (οποιασδήποτε μορφής), την αϋπνία. Κατευνάζει το στρες και τα έντονα σεξουαλικά συναισθήματα.


Καφέ


Είναι πολύ ζεστό χρώμα και εκφράζει την αξιοπιστία και την σταθερότητα.
Επιδρά αρνητικά όμως στην ενεργητικότητα, καλό θα ήταν να συνδυάζεται με άλλα πιο ζωηρά χρώματα.
Αποπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια και είναι ιδανικό για καθιστικά.
Το επιλέγουν οι κατασταλαγμένοι άνθρωποι με βαθειά γνώση και εμπειρία.
Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από: πρακτικότητα, σταθερότητα, απλότητα, αφοσίωση. Οι σκούρες αποχρώσεις, αν και «ζεστές»,  χαρακτηρίζουν κατάθλιψη και μεροληψία.
Άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από: αποστροφή στην ρουτίνα και την ήσυχη ζωή, αδιαφορία για την αίσθηση ότι κάπου ανήκει.


Γκρί


Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από: διακριτικότητα αλλά και αδιαφορία, αδιαλλαξία.
Άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από: αποστροφή στην διπλωματία και τα έξυπνα ρητορικά τεχνάσματα. Προτιμά την ευθύτητα ακόμα κι αν μερικές φορές γίνεται ενοχλητική, εκνευριστική, σκληρή.


Μαύρο


Το μαύρο χρώμα ενισχύει τις ιδιότητες όλων των άλλων χρωμάτων που το περιβάλουν.
Γενικά περιορίζει των χώρο σε μεγάλο βαθμό. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιείται με προσοχή και φειδώ.
Δημιουργεί αριστοκρατικό διακοσμητικό αποτέλεσμα, ενώ απογειώνει τους μοντέρνους χώρους.
Εμπνέει εμπιστοσύνη και σοβαρότητα. Είναι η επιλογή του ανεξάρτητου ανθρώπου που είναι σίγουρος για τον εαυτό του.
Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από: σοβαρότητα, μυστικοπάθεια, κατάθλιψη, θάνατο, πένθος, μοναχικότητα.
Άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από: φοβία για το άγνωστο, επιθυμία για απελευθέρωση από οτιδήποτε τους δίνει αίσθηση εξάρτησης, τους παρεμποδίζει, τους «δένει».
Πως μπορούμε να εκτεθούμε αποτελεσματικά στα χρώματα που χρειαζόμαστε:
Παρατήρησε σε ποιο δωμάτιο του σπιτιού περνάς τις περισσότερες ώρες της ημέρας και βάψε τους τοίχους του με το ανάλογο χρώμα. Προσπάθησε η διακόσμησή του να συμπεριλαμβάνει το ίδιο χρώμα ή αποχρώσεις του. Μια επίσης πολύ αποτελεσματική μέθοδος, είναι να αγοράσεις αμπαζούρ/φωτιστικά με υφάσματα ή γυαλί στο αντίστοιχο χρώμα, ή να αλλάξεις τις λάμπες με χρωματιστές λάμπες του χρώματος. Οι κουρτίνες επίσης μπορούν να είναι του επιλεγμένου χρώματος και από λεπτό, διάφανο ύφασμα, ώστε όπως περνά το φως από αυτές, να διαχέει το χρώμα σε όλο το δωμάτιο